He aprendido que el mundo quiere vivir en la cima de la montaña, sin saber que la verdadera felicidad está en la forma de subir la escarpada.
Everyone wants to live on top of the mountain, but all the happiness and growth occurs while you're climbing it.

viernes, 17 de mayo de 2013

Noaptea muzeelor 2013 în Ploiești


Taaadaaam, si a sosit! Noaptea muzeelor 2013! 

Adică acea minunată manifestare internațională, despre a cărei organizare aflăm, în general, abia după ce ea s-a petrecut (căci, din păcate, din punct de vedere al promovării culturale, cu excepția câtorva manifestări majore, ne aflăm încă în epoca de piatră), și care, biata de ea, deși presupune existența unor evenimente culturale cât mai atractive, la noi (în Ploiești, cel puțin) nu reușește să fie mai mult decât o formalitate, o obligație, judecând după activitățile încropite și în mare parte insuficient de atrăgătoare. 

E adevărat că e bine și așa, decât deloc, dar totuși mi se pare un pic jenant pentru o urbe cu un imens potențial cultural precum a noastră, cu atâtea instituții culturale de prestigiu, să nu organizezi evenimente cu adevărat interesante, de actualitate (nu expoziții scoase de la naftalină, activități de umplutură), și mai ales relevante pentru specificul muzeului. De ce m-ar atrage o expoziție de grafică la Muzeul Caragiale (în loc de o scenetă sau vreo conferință despre viața și opera acestuia), sau recitalul de muzică și poezie de la Muzeul Ceasului (în loc de o activitate, chiar conferință filosofică privind măsurarea timpului,etc), sau recitalul cameral de la Muzeul de Istorie (instituție solidă care ar putea cu ușurință să organizeze ceva complex, demn de ceea ce pretinde a fi această mare manifestare internațională și mai ales demn de specificul său și mult mai de calitate decât Cvartetul Artys)? 

În așteptarea unei viitoare organizări care chiar să se ridice la așteptările ploieștenilor, cei care doresc totuși să participe la Noaptea muzeelor din acest an, se pot informa despre activitățile disponibile în Ploiești/Prahova din acest articol din ziarul Prahova:  

Cezar The Voice - It's my life - Eurovision Romania 2013


Cezar, reprezentantul Romaniei la Eurovision... Spinoasa problema (desi, dupa momentul selectiei nationale, dupa victoria sa, de bine, de rau, n-ar fi trebuit sa mai fie o problema). Din multe puncte de vedere, unele argumentate, altele deloc, alte emise doar ca sa ne aflam in treaba, ca doar e mai usor sa critici, decat sa construiesti, sa promovezi, sa sustii. Ca si cand nu e de ajuns ca oricum jocurile se fac oarecum independent de efortul natiunilor care nu beneficiaza de un sistem de bune relatii (de vecinatate si nu numai) care sa asigure cat mai multe puncte/voturi (iar aici chiar nu vad cum de-ar fi vinovat Cezar). 


Semifinala (video mai sus): http://www.youtube.com/watch?v=0eJ_r5Pt8lI

Nu a fost perfect, zilele acestea am tot urmarit pe net repetiile si cred ca in ultimele doua a fost mult mai bine, azi mi s-a parut usor nervos(emotionat), dar important este ca suntem in finala si pana acolo se pot corecta micile inconveniente. Oricum, si calitatea Eurovisionului din 2013 e de discutat, mi se pare mult sub anii anteriori, in ambele seri am mai fost atenta si la alte lucruri pe laptop urmarind in paralel Eurovisionul la televizor, si de prea putine ori am avut motive sa intorc capul sa urmaresc o melodie cap-coada si sa imi placa. Mi-au placut Ucraina, Rusia, Moldova, Danemarca si...camatat. 

Cel mai important: Bravo, Cezar, bravo si succes Romania! In rest, legat de diversitatea parerilor (in mare parte gratuit rautacioase) privindu-l pe el sau privind show-ul, ma limitez sa comentez ca:


1. Impunsaturile astea pe care le-am tot citit zilele acestea sunt vechi de cand lumea. La noi, cel putin. Cate gusturi, tot atatea pareri. Pana la urma, e greu de multumit pe toata lumea. Daca trimiti la E o balada, sar in sus cei care isi doresc ceva modern, dinamic, daca trimiti o pitzipoanca sau o pitzitrupa (din cele pe care toata lumea le blameaza dar, again, toata lumea le asculta), sar in sus cei care vor sa fie reprezentati de o Maria Callas sau o Maica Tereza. Daca trimiti rock, de ce nu trimiti pop, iar daca e un cantec in engleza, de ce ti-e rusine sa canti in romana. De ce o fi asa greu de inteles (si de ajustat pretentiile) ca E e un show de televiziune, un concurs de muzica comerciala si nu unul de opera sau mai stiu eu ce savantlac, in care este vorba in egala masura de voce, calitatea melodiei, punerea in scena, promovarea, originalitatea, ineditul, etc., si finalmente de votul geopolitic (si puteti sa visati cat vreti cum ca daca ai valoare factorul asta nu conteaza, pentru ca adevarul tot asta este)! Eurovisionul este ceea ce este, nu ceea ce am vrea noi sa fie, si oricine a urmarit concursul de cate ori a putut observa ca, din niciun punct de vedere, nu exista o reteta cu care sa mergi la sigur. Ca atare, toate criticile acestea gen ale lui Morar sau ale altora, si mai ales in fata unui profesionist precum Cezar (de care nici mie nu mi-a placut la inceput, dar treptat m-a convins), nu au niciun sens, ar trebui cu totul ignorate, pentru ca nu sunt decat dovezi ale frustrarii, penibilului si lipsei celui mai mici urme de patriotism - aceea care inevitabil ar trebui sa existe in fiecare dintre noi.

2. Am profunda convingere ca problema celor care il critica nu este "fusta" (eu nici nu i-as spune asa, e pur si simplu un costum, artistic, o "poza"), asta e doar pretextul, ci modul in sine in care el arata, faptul ca nu este doar un barbat de succes, un profesionist in domeniul sau, ci si un barbat ingrijit, educat, stilat, care este constient de importanta felului in care arata, de faptul ca uitatul intr-o oglinda si cultivarea imaginii sunt ceva elementar si esential pt orice om, fie el barbat sau femeie... Problema e de mentalitate, si nu la el, ci la segmentul ingrijorator de mare al populatiei care nu intelege acest lucru, ca un barbat poate si trebuie sa fie asa, nu doar muschi si dezinteres pentru aspect si transpiratie... In fine, despre critici, numai de bine, tot ce conteaza e ca Cezar ne face pe noi ceilalti sa ne bucuram ca suntem romani! TVR-ul face si el ceea ce poate, cu "averile" pe care le detine, iar cui nu-i place, sa nu se uite, ca nu e musai! :)))))

Stay tuned. :) and...Mi lista de blogs

Buscar este blog