He aprendido que el mundo quiere vivir en la cima de la montaña, sin saber que la verdadera felicidad está en la forma de subir la escarpada.
Everyone wants to live on top of the mountain, but all the happiness and growth occurs while you're climbing it.

viernes, 25 de enero de 2013

Ora intoarcerii - dilemele intoarcerii


"E ora intoarcerii. In Romania castigam mai putin, dar se traieste cu mai putin"Inca un articol din "El País" despre imigrantii care sunt nevoiti sa se intoarca acasa. Adevarul este ca...bravo lor pentru decizie! Decat si sluga la altii si castigand doar cat sa te descurci la limita, traind de pe-o zi pe alta, mai bine in tara ta, casa ta, limba ta etc.... 

http://economia.elpais.com/economia/2013/01/23/actualidad/1358973768_837974.html


Evident ca subiectul acesta poate genera o ampla dezbatere asupra viitorului celor ce se intorc in tara (fiind cu totul adevarat ca nu avem puse la punct in prezent niste politici/strategii care sa faciliteze reintoarcerea, reinsertia sociala, economica, profesionala), dar la fel de evident este si faptul ca, pe de-o parte, imigrantii straini din Spania pot fi clasificati in diverse categorii (in masura in care nu toti isi mai pot justifica sederea acolo iar unii prezinta prin degradarea situatiei lor un potential risc), iar pe de alta parte, este pe undeva normal si chiar previzibil ca dupa o perioada de boom economic cu un context specific, sa urmeze o perioada de stagnare sau regres care sa conduca la un soi de "selectie naturala" a celor ce au beneficiat de exacerbarea anumitor domenii/campuri profesionale. 

Concret, si ca sa nu se atace cine nu trebuie :)), nu ma refer la imigrantii care au in prezent o viata stabila acolo, in sensul ca, de bine, de rau, au un serviciu, incaseaza un salariu, sau chiar daca in ultimii ani de criza au fost in somaj, au mai lucrat pe ici, pe acolo, au avut totusi un venit suficient, ci la cei care, asemenea celor prezentati in articol (si in alte cateva articole publicate in ultimele luni in acelasi ziar, despre muncitori exploatati de angajatori pe salarii jignitoare-nu si-au gasit de foarte mult timp si nici nu au perspectiva de a-si gasi prea curand din nou serviciu, aflandu-se in situatia de a nu-si putea asigura nici macar chiria, mancarea, de a fi aruncati in strada din locuintele lor de catre banci, si pe care in foarte multe cazuri disperarea ii impinge finalmente spre a ingrosa randurile criminalitatii, facand pana la urma un mare deserviciu numelui si prestigiului Romaniei. 

In acest sens, da, decat sa cersesti pe strada sau sa te complaci la infinit sluga la altii, castigand doar cat sa te descurci la limita, traind doar de pe-o zi pe alta, asteptand la nesfarsit o minune, mai bine in tara ta, casa ta, etc. 


Mi lista de blogs

Buscar este blog