He aprendido que el mundo quiere vivir en la cima de la montaña, sin saber que la verdadera felicidad está en la forma de subir la escarpada.
Everyone wants to live on top of the mountain, but all the happiness and growth occurs while you're climbing it.

lunes, 4 de enero de 2010

Inapoi la dezbatere si la argument. STOP indiferentei!

Cu toate ca la alegerile trecute foarte multi au cazut in capcana discursului fals de tip "sa votam impotriva ciocoilor parlamentari, sa votam pentru un Parlament unicameral", ca si cand, sa vezi si sa nu crezi, fix in numarul Camerelor si salariul parlamentarilor stau problemele economice sau profundele dezechilibre sociale ale Romaniei, mai am o mica, dar mica, speranta ca romanii vor avea, totusi, intelepciunea sau chibzuinta de a-si forma propriile judecati asupra modificarii sistemului de vot uninominal. Apreciez inventivitatea celor care nu stiu cum sa stranga mai bine de gat pluripartitismul, dar vreau sa cred ca nu suntem o natiune de sinucigasi, ci una care-si mai aminteste ce „frumoasa” era viata dinainte de 1989.

Mai jos, via http://lilick-auftakt.blogspot.com/, 33 de argumente impotriva votului uninominal majoritar. Mi-e greu sa cred ca partidele politice vor fi in stare/ vor avea disponibilitatea si placerea de a crea cadrul unei adevarate dezbateri, la nivel national (nu sunt greu de identificat partidele pentru care o asemenea dezbatere ar fi cel putin stanjenitoare), dar macar in online putem populariza argumente pro si contra acestei modificari.


In alta ordine de idei, nu vad decat o singura solutie pentru ca romanii sa inceteze a fi victimele manipularii unor politicieni sau a altora, prin furnizarea de teze politice false, instrumente ale campaniilor electorale: regandirea/ redefinirea statutului orelor de educatie civica in cadrul programelor scolare pentru scoala primara si gimnaziala, respectiv, a celor de sociologie sau de educatie antreprenoriala pentru liceu. Sunt prea putini profesorii care reusesc sa dea acestor ore o nota utila si practica, nu doar teoretica, sunt prea putini elevii si parintii care inteleg importanta acestor ore, sunt prea putini directori de scoala care intraznesc sa propuna ca optionale, acolo unde aceasta materie nu este in mod normal inclusa, astfel de ore. Poate ca daca am transforma educatia civica intr-o materie de importanta nationala, am avea, in timp, niste cetateni care nu ar mai fi nevoiti sa foloseasca DEX-ul sau Google-ul pentru a cauta definitia cuvantului unicameral sau uninominal, poate ca am avea niste cetateni mai greu de manipulat si de cumparat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Mi lista de blogs

Buscar este blog