He aprendido que el mundo quiere vivir en la cima de la montaña, sin saber que la verdadera felicidad está en la forma de subir la escarpada.
Everyone wants to live on top of the mountain, but all the happiness and growth occurs while you're climbing it.

lunes, 11 de agosto de 2008

Gimnastica printre medalii




Jocurile Olimpice de la Atena. Mandrie.

Jocurile Olimpice de la Beijing. Dezamagire.

Si nu e vorba doar de faptul ca ne-am obisnuit cu medaliile, cu performanta, cu mandria pe care si cei mai sceptici o resimteau auzind intonandu-se imnul, de faptul ca sportul este o competitie deschisa tuturor, sau de faptul ca este o inevitabila schimbare de generatie.

Numai cine nu vrea sa accepte adevarul nu este de acord ca este vorba de nivelul pregatirii si de atitudine. Mi-este greu sa cred ca fara niste antrenori valorosi ca Bellu-Bitang vom mai atinge nivelul de performanta pe care l-am avut. Duri sau nu, metodele lor functionau, iar exercitiile fetelor erau mereu ferme, hotarate, spectaculoase, artistice, gratioase s.a.m.d. .

Chiar si atunci cand fetele conduse de Forminte au luat medalii de aur, acele medalii se datorau mai mult norocului sau lipsei de forma a celorlalte concurente, decat valorii certe, de netagaduit a gimnastelor noastre.

Ne-am obisnuit cu ideea ca gimnastica este in Romania la ea acasa, ca talentul este unul nativ si ca medaliile ne corespund automat numai noua. Mare greseala. Sportul creste in spectaculozitate si dificultate de la an la an, si numai prin munca sustinuta, efort, ambitie, modestie poti ramane in varf. Nu cu discoteci, nu cu smiorcaieli mediatizate.

E adevarat: pentru a fi stimulate sa isi doreasca performanta, statul roman ar trebui sa construiasca la Deva, sau unde vrea, un centru cu adevarat de ultima generatie, tehnologizat, un centru numai pentru pregatirea gimnastelor, unde sa se antreneze si sa se relaxeze,cu profesionalisti care sa se ocupa nu doar de partea tehnica ci si de cea artistica, iar recompensele pentru rezultatele obtinute sa fie pe masura efortului lor.

Ar fi pacat ca un asemenea lant de slabiciuni sa intrerupa succesul pe care acest sport l-a cunoscut de atatea zeci de ani in tara noastra.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Mi lista de blogs

Buscar este blog